Geef grenzen aan en leef gelukkiger

Geen grenzen aangeven, moeite met ‘nee’ zeggen heeft een negatief effect op hoe je wilt leven, je doet jezelf tekort.

Deze blog helpt je om te ontdekken wat je nodig hebt om je eigen grenzen aan te geven, te bewaken en de weg te kiezen naar een leven in overeenstemming met jezelf.

Een grens definieert wie je bent, zie het als het afbakenen van je eigen grond. Daar waar jij begint, stopt het voor de ander. Grenzen zijn dus kaders waar binnen jij je leven mag vormgeven zoals dat bij jou past, jouw eigenheid, uniciteit, jouw mogelijkheden kortom JIJ. Dit is hoopvol.

In de dagelijkse praktijk kan het lastig zijn om jezelf te ervaren, je eigen grond te kunnen bewaken.

Het kan dus gebeuren dat je het toe laat dat anderen het overnemen en je niet meer op eigen grond staat. Dit kan komen doordat je de overtuiging hebt dat je geen ‘nee’ mag zeggen. Of doordat je de eigen behoeften aan de kant zet, omdat je denkt dat je anders niet geaccepteerd wordt. Ook is het mogelijk dat je de overtuiging hebt dat je niet zoveel te bieden hebt en daarom de ander laat bepalen etc. Onbegrensd zijn kan je uitputten en het kan je het gevoel geven dat je niet je eigen leven leidt.

Wat kan je helpen in het aangeven van grenzen:

  1. Krijg zicht op wie je bent, ofwel groei in identiteitsbesef, door te weten en te doorleven wat je kwaliteiten, behoeften, drijfveren zijn en vertrouwen in jezelf te ervaren.
  2. Ga op zoek naar steun, mensen die je kunnen helpen in het aangeven van je grenzen.
  3. Zoek voorbeelden van mensen die op een gezonde wijze grenzen kunnen aangeven en probeer te ontdekken wat deze mensen doen.
  4. Krijg zicht op de vraag; waarom het zo moeilijk voor je is om grenzen aan te geven? Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met je opvoeding, bepaalde gebeurtenissen in het verleden. Het kan zijn dat je als kind niet geleerd heb om te mogen begrenzen en dat je misschien overvraagd bent of dat er juist weinig van je werd gevraagd en je het idee eigen hebt gemaakt dat een ander het beter kan doen dan jij dat kunt (overname eigen grondgebied ligt op de loer).
  5. Durf de verantwoordelijkheid te nemen voor jouw grenzen. Dit kan spannend zijn, helemaal als je nog niet ten volle bewust bent van je eigen grond. Angst kan verantwoordelijkheid in de weg zitten, ga onderzoeken waar de angst vandaan komt.
  6. Maak gezonde afwegingen in het bewaken van je grenzen: Voorbeeld van een afweging kan zijn: is dit van mij of hoort dit bij de ander? Als het bij de ander hoort, mag je het daar laten en hoef je bijvoorbeeld niet grenzeloos te zorgen.
  7. Wees mild voor jezelf en gun jezelf de tijd, het is een proces. Geniet van de kleine stapjes die je maakt.
Er is veel te zeggen over grenzen. Het komt uiteindelijk jezelf ten goede en maakt je weerbaar/ assertief.
Niet meer het leven VAN de ander leiden, maar jouw eigen leven. Op je eigen grond, verbonden MET de ander.
Wil je graag meer weten over hoe jij grenzen kunt voelen en aangeven, neem dan contact met mij op via info@groeipraktijkyosoyyo.nl. Ik help je graag verder.
Heel veel succes!