Minder gestrest, ruimte voor jezelf

Bovenstaande tekst stond op een labeltje dat hing aan een nieuwe blouse, die ik onlangs heb gekocht. Wat een mooie benadering om de kwaliteit van de kleding te behouden, dacht ik.
In deze blog ga ik uitleggen wat het verband is tussen de tekst op het labeltje en de zorg voor jezelf. Je zult ontdekken wat kan helpen om zorgvuldig met jezelf om te gaan.

‘Een wollen trui op 90 graden wassen is niet verstandig, dat zijn niet de juiste omstandigheden voor een wollen trui, logisch natuurlijk’, jammer zo’n piepklein truitje.

Raar toch dat je het normaal vindt om je te verdiepen in gebruiksaanwijzingen van producten maar je misschien weinig moeite hebt genomen om erover na te denken wat jezelf nodig hebt, om lekker in je vel te zitten, minder spanning te ervaren, ofwel iets te doen als het gevoelsmatig gaat knellen (let op: te klein truitje?).

Voorbeeld: Je hebt een drukke baan, waarbij je het gevoel hebt dat iedereen van alles van je wil, je rent van de ene opdracht naar de andere opdracht, je hebt misschien wel last van vlekken in je nek, trillend ooglid, je bent geïrriteerd, kunt zo gaan huilen enz., ik noem maar wat fenomenen. Drukke baan kan ook druk gezin zijn, of een relatie die niet lekker loopt, vriendenkring waarin je het lastig vindt om jezelf te zijn enz.

Check your innerseam how to take care!

STOP en vraag aan jezelf: Wat zijn mijn behoeften…..? (wat is mijn ‘innerseam’?)
Het begint bij stilstaan en bewust de tijd te nemen om te ontdekken dat je behoeften hebt. Je kunt hier heel praktisch mee aan de slag gaan door op te schrijven wat je nodig hebt, zoals: ik heb ruimte nodig, ik heb advies nodig, ik heb stilte nodig, ik heb een boterham nodig enz. Misschien vind je die boterham raar, maar hoeveel mensen zijn er die zichzelf verwaarlozen door niet te eten tijdens het werk of slecht voedsel te eten omdat ze vaak laat thuis zijn en geen tijd nemen om gezond te koken.
Stel daarna de vraag: ik heb dat nodig omdat ik gebaat ben bij?: rust, overzicht, inzicht, nieuwe energie enz.
Zelfzorg heeft, naar mijn mening, ook te maken met een basis kiezen van waaruit je leeft, je waarden definiëren, waar je voor staat.
Een mooi uitgangspunt kan zijn, zoals het label weergeeft: Omdat ik het waard ben en waardevol ben!
Tip: kijk op deze wijze ook naar andere mensen klein en groot, wat heeft de ander nodig? Dan wordt zelfzorg ook ‘samenzorg’.
Er is veel te leren over behoeften, je eigen grenzen bewaken, gepast zorgen.
Heb jij hier vragen over neem dan vrijblijvend contact met mij op: http://www.groeipraktijkyosoyyo.nl/contact/
Kijk voor meer informatie op: http://www.groeipraktijkyosoyyo.nl/
Groeten, Cassandra Akse