Groei-Impuls – Week 23 – Delen is helen

Een vriendin van mij heb ik meerdere malen horen zeggen: ‘delen is helen’. Het komt bij mij binnen als: doe het niet alleen, probeer dat wat lastig is in je leven niet alleen op te lossen, maar deel het met iemand die je vertrouwt.

Wat maakt dan dat het ertoe doet om te delen, uit te spreken wat er in je omgaat, het zwijgen in jezelf te doorbreken? Door te spreken kan een geïsoleerde gedachte ruimte krijgen, minder belastend en beknellend zijn. Dit geldt ook voor emoties. Het wegdrukken van emoties is als een bal die je onder water probeert te houden. Dit gaat wellicht enige tijd lukken maar op een gegeven moment schiet de bal omhoog.

Wegdrukken van emoties is als een bal die je onder water probeert te houden

Het vraagt moed en durf om je uit te spreken, emoties te laten zien en het vertrouwen te hebben dat de ander er voor je is. Moed en durf omdat je misschien niet gewend bent om over jezelf te praten, of dat je de overtuiging hebt dat je sterk moet zijn, vul zelf maar in…. Het vraagt van de ander om er voor je te zijn, ruimte te geven aan je verhaal.

Helen is een proces, neem er de tijd voor, doe het niet alleen ga op zoek naar hulpbronnen die je vertrouwt en die bijdragen aan het vertrouwen in jezelf om te helen.