Groei-Impuls – Week 24 – Ik kan niet stoppen met denken.

Gedachten kunnen vast zitten in je hoofd, ik vergelijk die gedachten met een plug die uitspringt en vast zit in een wand. Je kunt maar niet stoppen met nadenken. Je spreekt misschien jezelf toe; ‘nu stoppen met denken, stoppen met piekeren, laat het los!’ maar voor je het weet denk je er weer over na.
Er is vast een reden waarom sommige gedachten maar niet weggaan. Het vraagt om een ander perspectief. Ander perspectief is ervoor kiezen om afstand nemen, op een andere manier na te kunnen denken, beschouwen. Ik vind het altijd fijn om te gaan wandelen. In het begin van de wandeling blijf ik nog bezig met nadenken. Ik zit zit nog niet lekker in het wandelritme, naarmate de wandeling vordert merk ik dat ik afgeleid word en de gedachte minder prominent is. Lekker doorlopen, om me heen kijken de omgeving in me opnemen, ruimte in mijn hoofd, de ontspanning is voelbaar en ook relativering.
Wandelen kan dus helpen in het anders ervaren van gedachten, anders in contact met jezelf zijn, het helpt met het relativeren van gedachten. Er is veel te zeggen over waarom wandelen nog meer goed voor je is; goed voor de spieren, gewicht, hart, longen enz. Misschien denk je nu wel; ‘lekker makkelijk zeg ff wandelen en ik heb weer rust is mijn hoofd??’. Het is wellicht ietwat te kort door de bocht en het kan zijn dat ik niet recht doe aan de ingewikkelde wereld van ons denken. Echter het wandelen staat voor verandering van perspectief, op een andere wijze aan de slag gaan met je gedachten.

Kiezen voor verandering van perspectief begint bij bewustwording dat het onophoudelijk denken je creativiteit, oplossingsgerichtheid en jezelf compleet ervaren, verengd en dat het juist het tegenovergestelde bewerkstelligt. Bewustwording volgens Van Dale is inzicht krijgen in een situatie, dit is nodig om tot andere perspectieven ofwel gedachten te komen ook wel helpende gedachten genoemd.

In de groei-impuls van volgende week ga ik verder inzoomen op welke gedachten lastig kunnen zijn en hoe het kan dat er gedachten zijn die we niet los kunnen laten? Let op dit is natuurlijk heel persoonlijk en kan voor iedereen anders zijn. Heb je vragen stuur dan een mailtje naar info@groeipraktijkyosoyyo.nl
Groetjes, Cassandra Akse