Groei-Impuls – Week 26 – Invloed van het zelfbeeld op gedachten

Misschien ben je een doemdenker, heb je weinig optimistische gedachten of denk je in absolute termen zoals; ‘het gaat ook altijd fout bij mij’ en maak je gebruik van woorden zoals; nooit, altijd, iedereen waarin je voor jezelf geen nuance weet te bedenken. Het kan ook zijn dat je de lat hoog hebt liggen en het dus nooit perfect ofwel goed genoeg is, je kunt dan een gevoel van falen hebben. Of dat je teveel nadenkt over hoe anderen over je denken. En dat die gedachten een gevoel van minder dan de ander zijn raken. Het beeld dat je van jezelf hebt kan de manier waarop je kijkt naar gebeurtenissen en de daaraan verbonden gedachten, sterk beïnvloeden.

Warrige gedachtenIn onze persoonlijkheidsontwikkeling hebben we beelden opgebouwd. * Het beeld dat je hebt van de ander. * Het beeld dat je hebt van jezelf in contact met de ander. * Het bepaalde gevoel dat je hebt in de omgang met de ander. Voorbeeld: Je ontmoet iemand die veel ruimte in neemt in een gesprek, die veel aan het woord is, makkelijk praat en overal oplossing voor heeft. Je bent onder de indruk van deze persoon, die persoon heeft kennis van zaken en is daadkrachtig (het beeld dat je hebt van de ander) en je denkt; ‘ik houd me maar even stil, want hier kan in kan niet aan tippen (beeld dat je van jezelf hebt in contant met de ander). Het gevoel dat je erbij kunt hebben is; ‘ik heb niet zoveel te bieden, wie zit er op mij te wachten, ik wil wel wegkruipen (gevoel dat je hebt in de omgang met de ander). Gedachten kunnen verbonden zijn aan gevoelens van angst, boosheid gericht op jezelf of de ander, maar ook aan blijdschap.

 

Je zelfbeeld kan beïnvloed zijn door de mate waarin je als kind vertrouwen, erkenning en liefde hebt ervaren. Wanneer je als kind vaak bent afgeremd in je initiatieven, kan het zijn dat je weinig zelfvertrouwen hebt kunnen ontwikkelen. Als je weinig erkenning hebt ervaren voor wat jij als kind belangrijk vond kun je minder overtuigd zijn dat jouw mening er toe doet. Het kan ook zijn dat er teveel van je werd verwacht, wat niet passend was bij jouw leeftijd en/ of persoonlijkheid, waardoor je minder hebt kunnen ervaren wat je eigen behoeften zijn. Misschien was het nodig om jezelf te verstoppen om niet teveel op te vallen, en heb je deze patronen doorgezet nu je volwassen bent.

Bij vervelende steeds terugkerende gedachten is het interessant om uit te zoeken waar deze gedachten, gebeurtenissen in je levensgeschiedenis raken. Bijvoorbeeld door terug te kijken naar je kindertijd kun je tot de ontdekking komen dat je jezelf teveel hebt moeten aanpassen, je soms niet veilig hebt gevoeld, teveel hebt moeten moeten geven wat niet passend was bij je leeftijd enz..

In mijn hulpverleningspraktijk werk ik vanuit de context van het gezin van herkomst. Door terug te kijken naar de levensgeschiedenis van mensen gaan we op zoek naar de betekenis en het effect hiervan op de psychologische verwerking, interactie en balansen van geven en ontvangen. Voor meer informatie kijk op mijn website: www.groeipraktijkyosoyyo.nl
Groetjes, Cassandra