Groei-Impuls – Week 28 – De kracht van het conflict

Een conflict kan als heel vervelend worden ervaren. In een conflict worden stellingen ingenomen en het verschil bekrachtigd, geen verbinding met de ander, maar verwijdering. Neem bijvoorbeeld een zakelijk conflict waarbij de klant niet tevreden is over een geleverde dienst, oplossingen worden opgeëist, het kijken naar wat redelijk is, over en weer, lukt niet, geen ruimte voor hoor en wederhoor. Ook met collega’s kun je in een conflict het gevoel hebben dat de investeringen die je hebt gedaan niet juist zijn gezien. Een conflict gaat veelal over de inhoud, maar kan ruis geven in de relatie.
Let op! Er zijn keuzemomenten in een conflict; ga je door met stelling innemen, het verschil benadrukken of lukt het om het verhaal van de ander binnen te laten komen. Wanneer je teveel aandacht legt op je eigen gelijk, dan is het vrijwel zeker dat je elkaar niet gaat vinden. Ga je voor behoud of voor verwijdering? Het kan ook zijn dat je onder de indruk bent van datgene wat de ander zegt, je misschien wel geïntimideerd voelt. En je volledig opgaat in zijn/ haar eisen, en tot je grote spijt er later achter komt dat er geen rekening is gehouden met jouw eisen, behoeften en investeringen.
Een conflict is interessant, met name als het intens jezelf raakt waar het zakelijke, collegiale aspect vervaagd en het persoonlijk voelt, je voelt het bijna letterlijk in je lijf. Een conflict is tevens interessant wanneer het op langere termijn ook negatief effect heeft op de relatie.
Hoezo raakt een conflict je persoonlijk? Conflict is een krachtige boodschapper, ga deze aan en schrik niet van de gevoelde starheid. Stap niet in de valkuil van de rigide dynamiek, neem afstand om te stabiliseren, uit de verontwaardiging te komen, dit is een voorwaarde om bij jezelf te komen, je eigen grond te vinden. Eigen grond vinden doe je door je waarden en overtuigingen te wegen, deze de ruimte te geven. Vind je dat je goed gehandeld hebt, in overeenstemming met jezelf, prima. Heb je nog niet alles op orde? Zijn er aandachtspunten in je professionaliteit, persoonlijk leven ga er mee aan de slag.
Heb je moeite om te ontdekken waarom een conflict je uit evenwicht brengt? En heeft dit effect op je functioneren op je werk, in het ondernemerschap etc.. Lukt het je niet om uit de negatieve dynamiek van een conflict te komen? Neem contact met mij op en ervaar dat verandering mogelijk is!
info@groeipraktijkyosoyyo.nl
Groetjes, Cassandra Akse